Ahogy arról néhány poszttal ezelőtt már szó esett, a portói nem érdekli különösebben a magyar közönséget, hiszen egyrészt édes, másrészt hozzáadott szeszt is tartalmaz, nem a természetes borkészítés gyümölcseinek etalonja tehát. Holott roppant finom tud lenni. Szó sincs róla, hogy mélyrehatóan ismerném a műfajt, meghatározó élményeim száma mindössze kettő. A bennem is meglévő szkepticizmus akkor oszlott el pillanatok alatt, amikor a Taylor'snál végigkóstolhattam a szortimentet, a pont pedig Bécsben került fel a képzeletbeli i-re, ahol egy Wein und Co-rendezvényen volt szerencsém a Niepoort 2005-ös évjáratosához. Az a bor akkor és ott 10 pontos teljesítményt nyújtott. A Graham's nem a Taylor's vagy a Niepoort szintje – ezek mellé harmadiknak a Quinta do Novalt lehet odatenni tudomásom szerint –, de a jobb borházak között van a helye. Symington-érdekeltség, így kerül választékának egy része a Bortársasághoz. A Late Bottled Vintage annyiban különbözik az évjáratos portóitól, hogy valamivel többet érlelik hordóban – kb. négy évig a kb. kettő helyett –, ezért hamarabb is lesz fogyasztásra kész, viszont csak rövidebb időre érdemes elfektetni. LBV a könnyedebb, kevésbé komplex anyagokból lesz, de természetesen közöttük is akadnak nagyszerű tételek. A Graham's 2003-asa mély rubinszínt mutat, illata gazdag és finom, gyümölcsökkel, csipetnyi dióval, frissességgel. Ízében is ilyen, textúrája bársonyos, az alkohol nem fűti túl, édessége nem billenti el. Jólesik kortyolgatni másnap és harmadnap is. Utóízében talán több a fanyarság a kelleténél, így kap 6 pontot.
Graham's Late Bottled Vintage Port 2003
2009.09.19. 08:00 AG 2.0
1 komment
Címkék: 2003 hatpontos portugália portói lbv grahams
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Octopus 2009.09.19. 14:42:47