Több mint két év után ismét eljutottam Szentesi József budaörsi pincéjébe, ebből az alkalomból újraindul a Pincék és borászatok alrovat. Éppen ideje, október óta nem volt helyszíni szemle, ez tarthatatlan. Szentesi érdekes szereplője a magyar borvilágnak, úgy is mondhatnánk, kívülről jött, bár másfelől az a helyzet, hogy a konkrét pincét az édesapja vásárolta nagyon régen. Kicsiny kis objektum ez, közel a város zajához – van egy másik, sokkal nagyobb föld alatti világ a fővárosban, a Budafoki úton –, a szőlők pedig az Etyek–budai borvidéken teremnek, Nadap és Pázmánd környékén. Egyes függönyön, hektáronként kevés tőkén, embertelenül drasztikus hozamkorlátozás mellett. Szentesi amúgy tényleg az az ember lehet, akinek némi túlzással még soha nem jutott eszébe, hogy valamit úgy kellene csinálni, ahogy valaki más csinálja. Ez nemcsak a szőlőtermesztési és borkészítési módozatok megválasztásában – semmi fajélesztő, semmi adalékanyag, ezért gyakori a maradékcukor, ami nyilván jól áll az általában élénk savaknak –, a fajták kiválasztásában is tükröződik. A mester annak idején elhatározta, megpróbálja feltámasztani a régit – bizonyos értelemben, ugye –, és telepített vagy húsz fajtát, amelyek egy részéről én pl. tőle hallottam először. Ezek immár termőre fordultak, sorakoznak a borok, egy Szentesi Pince-látogatásnak az a legizgalmasabb eleme, amikor lemegy a nép a föld alá, és száz-, ötven- és tízliteres tételekből kóstol, meg azon agyal, hogy akkor erre vagy arra érdemes-e inkább koncentrálni a jövőben, vagy amarra lenne érdemesebb. Ami tehát az e héten megejtett pincejárás tapasztalatait illeti, úgy gondolom, fehérben a vörös dinkát elfelejteni nem szabad – egészen másmilyen volt amúgy, mint a 2008-as –, vörösben meg sok ősi van, ami képes kivágni a rezet. A már dettó dicsért csókaszőlő biztosan ilyen, de a kék bajor és különösen a laska is kimagaslóan teljesített. Az ismertebb játékosok mezőnyében ezúttal a kékfrankos és a merlot vitte a prímet, a kadarka, amelynek egy korábbi évjárata frenetikusan odatette magát az Alkeszen, strukturálisan lemaradt az egyébként nem meghirdetett versenyben. Szentesi Józsefnek természetesen forgalmi tételei is vannak bőséggel, az A és a B cuvée-t nemrégiben bemutatták itt, nálam is a B nyert. Ám a nagy hatást elsősorban a 2008-as rajnai rizling, illetve a bonyolult összetételű vörös Velence cuvée gyakorolta rám. Úgy sejtem, mindkettő a 7-8 pontos kategóriában játszik – a rizlinget jóval színesebbnek, gazdagabbnak és élettelibbnek véltem, mint a korábban általam is sztárolt 2007-est –, ha egyszer megnézegetem őket szólóban, konkrétabb leszek.
A Szentesi Pince 2010 februárjában
2010.02.07. 08:00 AG 2.0
36 komment
Címkék: szentesi etyek–buda pincék és borászatok
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.07. 09:43:30
Szóval bordói összetétel, burgundiai ízvilág és 270 palack hozza ki magából a csaknem 6 ezer forintot.
Aztán ott van a buktató...már megint KÉKFRANKOS ami olyan mint a Jehova tanúja...valahol hátul van a listán de ha beengeded a küvé ajtón, átveszi az irányítást...
Lehet hogy tévedek de legyen ez a bor 7 pont és jó vétel.
Ui: 14 évesen renegeteget bicikliztünk a haverokkal fel a nadapi dombra, csak azért hogy visszagurulhassunk Lovasberénybe...
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.07. 10:31:52
zoli 2010.02.07. 11:41:21
Kóstolómester (törölt) 2010.02.07. 11:51:14
Összetétel: Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot....
Ebből.
A kékfrankosnak nulla keresnivalója van itt hacsak nem összképrombolás miatt van a küvében.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.07. 12:09:42
"Szentesi amúgy tényleg az az ember lehet, akinek némi túlzással még soha nem jutott eszébe, hogy valamit úgy kellene csinálni, ahogy valaki más csinálja."
Kóstolómester (törölt) 2010.02.07. 12:31:05
"Egész kis család szelleme van a palackba zárva: a franciás eleganciájú cabernet franc apuka és az édes és kerekded merlot anyuka mellett a fanyar humorú zweigelt öcsüke is részt vesz az összhang kialakításában, s mindez meg van hintve még 2 százalék kékfrankossal és képzavarral is, gondolom, a gyümölcsös-savas érzetet fokozandó. Finom tannin és az ízképben eltűnő elegáns hordójáték.
Villányi Montenuovo Cuvée 2006, Vylyan › Alkohol: 14,6% › Sav: 5,7% › Extrakt: 31,1 g/l › Nívós magyaros vörös húsételek, például egy pincepörkölt, médium bélszín, szarvasjava, bárány mellé › 2940 forintos pinceár"
Figyelő-ből metszve.
Méghozzá ALAPOS képzavar, kékfrankos barátunk hazavágta ezt a küvét egy év alatt.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.07. 12:41:07
Kóstolómester (törölt) 2010.02.07. 12:57:19
Kóstold meg, majd meglátod.
Kb 5 évvel ezelőtt érdekelt engem a kékfrankos, a Weningernél jöttem rá hogy a legjobb ha ez a fajta egyedül áll. Ő készít egy ilyen monstrum szuperbort, meg ittam jónéhány pofás kékfrankost itthon is amik nem voltak házasítva.
Ezt a fajtát egyszerűen NEM javaslom semilyen bordói küvéhez mert kiáll mint a szmokinghoz a piros alsógatya.
Túl sok a "B" kategóriás szőlő ebben az országban.
A görögök és portugálok is szenvednek a saját béjüktől. Vigyázni kell. Még szerencse hogy a tapasztaltabbak már visszavesznek.
Ui: A legroszabb az mikor gyenge évjáratban adják ezt a savbombát a küvékhez. Az már veszi a fogzománcot meg csavarja a nyelvet.
A kékfrankos nálam olyan mint a frissen szabadult rab, még ha ártatlan is, gyanakodva figyelem küvéközelben.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.07. 12:59:04
Ésmég. Ha hazavágja a Velence küvét is akkor azzal levesz hatezerre. Nem komálnám.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.07. 13:04:45
Két százalék kékfrankos egy natúr narancslevet se tesz tönkre, nemhogy egy vörös küvét...
A Szentesi borok meg nagyon jók, de szvsz nem adnék 6 rugót azért a küvéért, akkor se, ha Jóska kiextrahálja a kékfrankost abból a 270 palackból. :)
zoli 2010.02.07. 13:11:31
Hugh Johnson mondott vmi rosszat a kékfrankosról, vagy mi a bajod vele?
Nem lehet csak nemzetközi szemmel mérni magunkat, hiszen nem nemzetközit eszünk és nem vagyunk nemzetköz. Alaptalanul hangzatos kategórikusakat végképp felesleges...
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.07. 14:22:34
A kf esetében nekem az a véleményem, hogy óriási tehetségű fajta, csak csúcs-terroiron kiemelkedő termelő még nem sok próbálta ki, pláne nem megfelelő klónokkal.
Meg nehogy már egy rosszabb évjáratban a kékfrankos legyen a gyengébb láncszem, ne pedig a kékfrankos. Igazán komplex, szépen érett cs-t még nem kóstoltam itthonról(teljesen értelent rengeteget), ellenben varázslatos kf-et már jópárat. És egy hűvösebb évjáratban a cs meg szerintem eleve reménytelen, ellenben talán a kf a legmegbízhatóbb, persze csak alaposan hozamkorlátozva.
Általában sem tartod sokra a kf-eket vagy csak a küvéket rontják el szerinted?
Ráspi és Moritz legjobb kf-jeiről mi a véleményed?
Ja meg most jut eszembe hogy a 06-os Ráspi Mátéban is van nemzetközi fajta meg kf is, ha jól tudom. Azt is elrontotta szerinted a kf?
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.07. 14:24:12
"Meg nehogy már egy rosszabb évjáratban a kékfrankos legyen a gyengébb láncszem, ne pedig a cs"
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.07. 15:32:19
Bár ezeket tényleg vétek lenne küvékben feloldani...
t f 1 (törölt) 2010.02.07. 18:20:54
t f 1 (törölt) 2010.02.07. 18:21:40
benchmade 2010.02.07. 20:23:38
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.07. 20:40:10
Kóstolómester (törölt) 2010.02.07. 21:32:12
Azt ki mert nem ismerem. Amíg nem kóstoltam magát az érett szőlőt az ültetvényen, nem nyilatkozom.
Ismeri valaki közelebbről és leírná jellegét?
zoli 2010.02.08. 08:49:24
Egyébként nagyjából ennyit érdemes tudni róla: kevés fürtöt hozó, alsóbb rügyei sokszor terméketlenek. Kisebb és lazább fürtű, apróbb bogyókkal. Szép színanyagokkal, kocsánybénulási hajlammal. Gyakori továbbá, hogy idejekorán elkezd száradni, aszalódni (nem töppedni). Savakban, csersavakban gazdag, aszalt meggyes, finoman fűszeres, jól érlelhető bora van.
lackó 2010.02.08. 08:54:51
egri Fehér 2010.02.08. 10:11:39
ezzel nagyon nem értek egyet, a kfr. kiváló alapja a házasításoknak, nagyszerű struktúrát képes adni a vörösbor-házasításoknak, és tapasztalataim szerint az ízre sem telepszik rá, még akkor sem ha a házasításnak majdnem a felét alkotja
Kóstolómester (törölt) 2010.02.08. 11:04:12
Gondolom azt vallod hogy a Bikavér az egyik legjobb borunk tele gyönyörű házasításokkal és a régió az ország büszkesége.
Ezt én NEM így látom, a Bikavér kérdés rendezetlen és a borok könnyűek, hamar elöregednek, 10-15 éves állóképesség nuku és Szekszárd kezd ráverni Egerre.
A "valódi" Bikavér küvé még mindig talány és az a szomorú igazság hogy "nincs vér" a bika pucájában. A kékfrankosnak ÓRIÁSI szerepe van a küvé lejáratásának.
Mikor néhány éve Torontóba jártam, a magyar klub tele volt jófajta 5 dolláros bikavérekkel amit 56-ban, 60-ban stb idegenbe szakadt hazánkfiai boldogan és büszkén fogyasztottak mint magyar jellegzetességet.
Nekem 15 ezer forintos Bikavér kell aamiben nincs kékfrankos és amiért sorban állnak a külföldiek.
Hozzászólásomhoz kérem ne szóljatok hozzá mert ez a Szentesi cikk.
Várjuk meg míg AG feldob egy Bikavért és akkor kibeszélhetjük hogy mi újság e téren.
lackó 2010.02.08. 11:59:28
benchmade 2010.02.08. 12:19:15
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.08. 12:42:31
de teljesen rendben volt a bor, még tetszett is.
Mondjuk kb. ez az egyetlen ilyen zweigelt praxisomból.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.08. 12:57:47
amiben igaza van - bár azt gondolom, hogy nem akarja Albert sem átterelni ezt a beszélgetést másik poszt alá.
...és közben megjött a zweigelt is a képbe, ugye,
hehe.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.08. 13:04:03
Kétséget kizáróan a legjobb magyar amivel eddig találkoztam. Tömény, izgalmas és sokrétű. Jobbat csak osztrákhonból ittam.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.08. 13:23:27
ui. én az osztrákoknál írtam le végképp a zweigeltet mint fajtát, túl viccesek voltak a késői szüretelésű félédes változatok.
Ráspi mentegeti a fajtát nálam, de egyedül őt még nem tartanám legitimáló erejűnek az egész fajtára nézve - ő bármiből hajlandó/képes hiperkoncentráltat készíteni.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.08. 13:25:08
én épp az osztrákoknál írtam le a fajtát - túl viccesek voltak a késői szüretelésű félédesek...
lackó 2010.02.08. 14:55:28
Kóstolómester (törölt) 2010.02.08. 21:00:47
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.08. 23:37:26
Ha tudsz termelőket mondani, akiket érdemes figyelemmel kísérni, az lenne a legjobb.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.09. 07:33:34
www.nachrichten.at/oberoesterreich/muehlviertel/art69,302817
Remélem vágod a németet egy kicsit, ki lehet böngészni a lényeget.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.10. 10:12:14
alkoholista.blog.hu/2010/03/10/pincearon_kostoltam_ii
muskotály küvé 2010.03.10. 12:35:12