Amennyire emlékszem, minimum több mint tíz éve vita tárgya, van-e helyük Hegyalján a késői szüretelésű boroknak, és mégis mit kellene kezdeni a rengeteg kategóriával, amelyek az átláthatóság és a letisztultság gátjaiként tornyosulnak elsősorban a külföldi fogyasztó előtt. Szerintem ez a probléma nem probléma. Amennyiben azt gondoljuk, hogy a borvidéket, sőt egész Magyarországot az aszúnak kellene eladnia, jó úton járunk. Az aszú megismertetését és befuttattását azonban aligha akadályozza, ha ugyanonnan másmilyen, olcsóbb, értelmezhetőbb, szerethetőbb dolgokhoz is hozzáférhetünk. Különben pedig engem feltétlenül a változatosság gyönyörködtet, annak örülnék a legjobban, ha ihatnék aszút, szamorodnit, késői szüretet, sőt fordítást és máslást is szakmányba. Persze az sem kérdés, hogy a legkevésbé sem vagyok tipikus külföldi fogyasztó. A késői szüret mint műfaj engem kapásból lehengerelt kedvességével és színességével – talán egy Hétszőlő-hárslevelűvel randevúztam először, valamikor a 90-es években –, a rajongás azóta is tart, változó intenzitással. Szeretem az életteli édességet, nem bánom, ha a botritisz nem szól, vagy ha mégis, csak halkan. A Gizella Pincének a 2007-es évjáratban sikerült egészen kiváló hárslevelűt készítenie töppedt szőlőből. A címszereplőről fél mondatot már írtam egy kóstoló alkalmából, most eljött az alapos ismerkedés ideje. 147 gramm maradékcukor, 10-es alkohol, 8,7 gramm sav, lösztalaj, egyéb tudnivalók itt. Világos szín, mély, meleg és élénk illat, aszalt barackkal, déliekkel, mézzel, némi birssel. Nagyon szép, az első pohárban a legszebb. Szájban gyönyörű krémesség, szó szerint harapni lehet, a struktúrát megbillenti a cukor, a savérzet az adathoz képest mérsékeltebb. Másodjára orrban hűvösödik, ízben viszont kiegyensúlyozottabbá vélik, a savak pozíciója megerősödik, lecsengése gyümölcsösen gazdaggá válik, ebben a pillanatban éppen csak, de megérinti a 8 pontot. Finom és kedves, egyúttal fajsúlyos bor, a pince eddigi legjobb munkája.
Gizella Pince Hárslevelű L 2007
2010.03.03. 08:00 AG 2.0
28 komment
Címkék: tokaj nyolcpontos hárslevelű 2007 gizella pince
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.03.03. 12:30:07
mossberg operator 2010.03.03. 13:58:15
muskotály küvé 2010.03.03. 14:08:24
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.03. 15:49:16
mossberg operator 2010.03.03. 17:17:48
Ezt ugy ertettem, ha Tokajrol kulfoldre termel valaki, akkor nalunk ez a trend. Csak informacio, ha valaki hasznalni akarja.
A Tokajon termelt borok hany %-a megy kulfoldre? Tudja valaki?
udv, londonercsecse
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.03. 20:07:19
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.03. 22:03:26
muskotály küvé 2010.03.04. 10:51:32
mossberg operator 2010.03.05. 00:53:02
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.05. 06:34:35
Azt mondja meg inkább valamit, hogy mi az amit Budapesten vennének mint a cukrot.
Herótom van, de vastagon ezzel a fixációval, hogy a kűfődiek mit isznak. Foglalkozzunk előszőr azzal, hogy mi magyarok mit iszunk, majd másodsorban azzal, hogy a szomszédaink meg a barátaink mit isznak.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.05. 08:04:03
mossberg operator 2010.03.05. 09:22:54
felvetés 2010.03.05. 13:41:43
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.05. 13:56:59
Sokan tévesen azt gondolják, hogy hát csóró a magyar és nem veszi a jó bort, de az angol piac milyen nagy és annyi lóvéjuk van, hogy szívlapáttal kell arrébb hányniuk és majd ők megveszik azt amit nem tudtunk itthon eladni. Na ez nem így megy.
mossberg operator 2010.03.05. 20:34:44
Talan nekunk is ugy kene nezni a dolgot mint a kiwik-nek (kicsi a piac - milyen okbol az most lenyegtelen), s exportalni kell. Vagy lehet, hogy rosszul gondolkodom?
felvetés 2010.03.05. 20:39:20
Másrészt a tokaji, azon belül is az aszú a legköltségesebb borok közé tartozik. És az átlagos magyar borfogyasztó pedig csóró és nem elég fanatikus, hogy rendszeresen nagyobb összeget adjon ki tokajira. Nekem nem kevés borom van itthon (ami persze viszonyítási alap kérdése), de aszúból csak 1-2. Pedig rajongok az aszúért. De egyszerűen nem engedhetem meg magamnak a 8-10-20 eFt-os borokat, esetleg ünnepnapokon. Ezért is járok kóstolókra.
Az is köztudott, hogy nem a legegyszerűbb étellel párosítani az aszút és esténként sem feltétlen erre vágyik az ember.
Lehet persze, hogy tévedek, de Tokaj nehéz helyzete és a készletek valamelyest engem(?)igazolnak. Néhány tokaji borásszal beszélgetve pedig nekem mégiscsak úgy tűnik, hogy igenis szükség van exportra. Szerintem nem véletlen a tokaji egyesületek külhoni bemutatói sem.
Tokaji szárazból ezzel szemben közel "ipari" mennyiséget fogyasztok és nem "tudom" 25-30 palack alá szorítani a készletet. :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.05. 23:49:52
Az magyar borral nem az a baj, hogy drága, hanem az, hogy ami van belőle annak csak a töredéke éri el azt a minőséget amiért a fogyasztó bármennyit is kiad. A vacak bort nem azért nem veszik itthon, mert drága, hanem mert vacak.
Egész egyszerűen nem kell foglalkozni az exporttal addig ameddig nincsen rendbe rakva a belföldi piac.
Ameddig a belföldi piacra a 13-14 mustfokkal alázó áron felvásárolt szőlőből sűrítményezéssel lehet alsó polcos hulladékot gyártani addig nincs miről beszélni. Ameddig a bortermelés majdhogynem kriminalizálva van államilag és a termelői kimérés és a palackozott bor forgalomba hozatala olyan adminisztrációt igényel ami közgáz PhD-t igényel és amikor szőlőtermeléssel kapcsolatos idénymunka hatóságilag van ellehetetlenítve addig felesleges exportról ábrándozni. A magyar nem iszik bort, mert az amit meg tud venni az hulladék. A magyarból kiírtották a földmunka és ezáltal a bor tiszteletét. A falvak ürülnek ki és évszázados szaktudás ment a levesbe évtizedeken keresztül.
Nem a gazdag nyugatra kellene várni, hogy megmentsenek minket, mert nem fognak. Ők sem fognak ócska lőréért sok pénzt fizetni,a jó bort meg nekik sem lehet olcsón eladni, amit meg olcsón kapnak azt az újvilági borok úgy nyomják le mint Süsü a vadkörtét. Mondom, meg kell tanítani újra a magyart a borivásra. Le kell tudni tenni a kommersz sörrel és a vacak szeszekkel versenyképes, de szőlőből készült tisztességes bort. Fel kell építeni a termékpiramist ami a magyar fogyasztókra épül... Na ezután ha van fölösleg akkor az mehet az exportra. Addig viszont ostobaság és korlátoltság a külföldi kivitelben látni a megváltást, mert nem fogja beváltani a reményeket.
Presztízsből, lelkesedésből, a magyar bor evangelizációs terjesztésért való elkötelezettségből, hazafias büszkeségből lehet bort eladni külföldre, de ezek egyike sem az üzletről szól.
felvetés 2010.03.06. 09:40:57
A magyar piac pedig nem a közeljövőben fog rendeződni. Addig mit tegyenek ezek a pincék. Vonuljanak ki a külföldi tulajdonosok, a többiek pedig ne műveljék csak a terület felét mert ma Mo.-on nem fogy el a boruk? Nem hiszem, hogy ez az ő hibájuk lenne elsősorban. Meg kell találni a fizetőképes keresletet, természetesen nem minden áron, de ésszerű kompromisszumokat kötve. És itt nem a minőségre gondolok, hanem a szortiment alakítására.
Egyébént nem vagyok biztos benne, de úgy emlékszem pl. a grúz borok elsődleges piaca Oroszo. volt, tehát van azért példa exporthangsúlyos termelésre is. Persze én is úgy gondolom, hogy nem szabad, hogy ez legyen a minta, de nem is az.
Igazad van azonban abban, hogy a magyar embernek nincs borkultúrája, meg kell őket tanítani a bor szeretetére-ismeretére. Szerintem ez a folyamat elindult, nem is olyan lassan, de még el kell telnie néhány évnek (10-20), hogy látványos legyen a változás. A mai fiatalok közt rohamosan nő a borszeretők köre. Én nem mástól várom a megoldást, hanem magam teszek érte, mint ahogy más is megteszi amikor egy finom magyar borral kínálja meg barátait, környezetét. Vagy mesél nekik a legutóbbi bortúráról, elhíja őket a következőre, vagy csak egy borkóstolóra. Büszke vagyok rá, hogy 30-40 ember életébe "csempésztem" be úgy a bort, hogy mára már nem tudnák nélküle elképzelni az életüket. Ez nem nagy szám, de mindenki a saját szintjén teszi meg amit a magyar borért tud. Te és más borászok, vagy a blogírók is ezt teszitek, nyilván szélesebb körben. Remélem elérjük egyszer azt a tömeget, amikor tényleg elfelejthetik az export gondolatát a borászok!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.06. 12:24:33
A magyar piac beteg, a magyar borfogyasztási kultúra romokban hever. A kialakult helyzetre a megoldás a termelők kezében is van. Nem lehet átlépni a belföldi piac problémáit és a határon túl keresni a megváltást.
Hogy addig mit tegyenek a termelők? Termeljenek jó és a magyar piac számára megfizethető borokat.
A grúz-orosz viszont meg ugye nem akarod a magyar-angol viszonyhoz hasonlítani :)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.06. 14:43:48
(Még ha egyesek szerint nincs is helye ennek a nap alatt.)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.06. 14:55:10
felvetés 2010.03.06. 15:54:33
A grúz-orosz valamint a magyar-angol viszony közötti párhuzamon meg még töröm a fejem. :)
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.06. 23:35:25
Na végre!
Remélem az esőt otthon hagyják, csak a focit hozzák.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.06. 23:39:06
"egyesek" - hát, ha esetleg úgy érzed, hogy konkrétan te egyedül képviselted az általad kifejtett gondolatot, akkor...
...nem tudok neked ellent mondani :)
mossberg operator 2010.03.07. 00:23:35
Koszi kimerito valaszod.
Tovabbgondolokodva: A kiwik helyett akkor inkabb a sogorokat kene tartani kovetendo peldanak? 75%-ot a belso piac vesz fel? A tobbi esetleg exportra?
A magyar piac problemainak orvoslasara mit tehetunk? (Nem a termelore gondolok, hanem barkire aki itt ir, borral foglalkozik).
Amit irtam, azt segito szandekkal tettem, hatha tud valaki mit kezdeni az infoval.
udv, Cserkuti Istvan
mossberg operator 2010.03.07. 00:25:05
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.07. 07:39:57
Fogyasztóként nyilván a tudatos gondolkodás az ami az orvosság. Nyilván aki magyar bort iszik az már megtette azt amit megtehet. A kereskedők és az gasztrósok pedig azzal tehetnek a legtöbbet az ügyért, ha igyekeznek a boltjukhoz, éttermükhöz közeli minőségi termelőket felfedezni és a sztárpincészeketek unalmas sablonborai helyett ezen helyi borokat árulni. Ráadásul ezek a borok jó eséllyel messze olcsóbbak is.
kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.05.24. 17:11:03
Mellékinformáció: Egy május 1-jén (!) bontott Demeter Birtokbor Édes 2008 maradékát ittam még ma. Barátaim megfeledkeztek róla, még én hagytam ott nekik 1-jén. Simán hozta az 5 pontot! Néha még a hatot is megérintette, de azért odáig nem jutott el. Kicsit mintha a sárgamuskotály átvette volna benne a főszerepet, de nagyon jól állt neki. :) Ennek a bornak a nyitva tartásától mostantól nem fogok félni.