Nyári Ödön a Szentgyögyhegyen gazdálkodik, 8,5 hektáron szüreteli a szőlőt, van sok olaszrizlingje és számos más ígéretes fajtája, utóbbiak zömét a 2000-es évek elején telepítette. A fehérboros felső középmezőny oszlopának szoktuk tartani őt, érdekes ugyanakkor, hogy rendesen még soha nem kóstoltam meg termékeinek összességét. E hét csütörtökjén végre pótolhattam, ami eddig elmulasztottam, Barta Wineworld Roland szervezett bemutatót budapesti boltjába, elmentem, jól tettem. Magával Nyári Ödönnel is most találkoztam először, nem kellett sok idő, hogy megállapítsam, az általában is szimpatikus magyar borászok közt a legszimpatikusabbak egyike. Halk szavú, szerény, céltudatos, ilyesmi. Tizenhárom bor került a poharakba, olaszrizlinggel kezdtünk, olaszrizlinggel végeztünk, a kettő között lepergett még hét fajta és összesen négy évjárat. Vacak termékkel nem találkoztunk – még szép –, mindazonáltal a pannon klasszis minősítés odaítélése sem merült fel futtában. Más kérdés, volt két-három versenyző, amelyek alapos elemzés esetén azért esélyesek lehetnének a hétpontos szint elérésére. Ami kimondottan tetszett: a 2009-es sima olaszrizling, az egyaránt 2008-as kisfahordós chardonnay és piarista szürkebarát (a papok pályázatot hirdettek, ez a bor nyert, nem véletlenül), a 2007-es tramini, valamint a 2006-os késői szürkebarát és olaszrizling. A Nyári-boroknak acélosak a savaik – garantált, hogy hosszú életűek lesznek ezen a földön –, kivétel nélkül tiszta ízűek, egyenesek, a legszebb darabokból az összetettség sem hiányzik. Ezen a ponton az iménti felsorolás utolsó négy szereplőjére hívnám fel ismételten a figyelmet. A 2006-os olaszhoz decemberben szedték a szőlőt, ehhez képest majdnem szárazra erjedt, a tíz-egynéhány grammnyi cukrot 8-as körüli sav ellenpontozza, a bor szinte száraz, és roppant masszív. Aki szereti az ilyesmit, annak kihagyhatatlan a szürkével együtt. Fontos elmondanom még: az utolsó bor után visszatértem az elsőhöz. Az a belépő olasz olyan okosan kinyílt, hogy öröm volt belekortyolni. Ha egy sor ilyennel indul, akkor minden rendben van.
Tizenhárom bor Nyári Ödön pincéjéből
2010.09.04. 08:00 AG 2.0
3 komment
Címkék: olaszrizling badacsony nyári szentgyörgyhegy wineworld
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
IWAS 2010.09.04. 17:44:23
e_easy 2010.09.06. 10:10:16
pupa pupánszky 2010.09.06. 14:18:10