Egy kivétellel kiürült a doboz, a tramini még hátravan, írtam máciusban, amikor gyors egymásutánban megkóstoltam szűk kiskartonnyi Somlói Apátsági Pince-bort, és véleményt is mondtam róluk. Az a tramini egészen mostanáig pihent, a múltkori kézművesbemutató – ahol kifejezetten jól teljesítettek a borászat kétezernyolcasai – után eszembe jutott, hogy még megvan, arról meg az, hogy ideje meginnom. Úgy is lett. A SAP-tételekre jellemző módon mélyebb szín, talán van egy kis mattság benne, talán nincs. Erőteljes illat, a fajta összes jellegzetes jegyével, továbbá mineralitással. Azt hittem, édes lesz, mondta a feleségem, miután orrmintát vett, majd belekortyolt. Nem az. 12,8-as alkoholt erjedt, száraz lett, az a három gramm cukor, ami maradt benne, nem oszt, nem szoroz. Nem mondhatni, hogy zamatbajnok lenne, ízei tiszták, egyenesek, savai a helyükön vannak. Nem annyira dús, erőteljes és összetett, mint a pince többi kétezernyolcasa – nem többemberes –, de nem is könnyeden-játékosan traminis. Szépen érik. Gömbölyű 6 pontot kap, viszont cseppet sajnálom, hogy nem a furmintot vagy a hárslevelűt tettem el. Egyébként az a benyomásom, hogy a tramini helyét és szerepét még nem találták meg a hegyen, sőt az egész országban sem. Sokan le is becsülik, pedig sok mindenre képes. Elzászban vagy Dél-Tirolban majdnem úgy tud elegáns-kifinomult-vibráló-tartalmas lenni, mint egy rajnai rizling Wachauban vagy a szuper német borvidékeken. Rizlingből már megszülettek a referenciaborok itthon, valami ilyesmivel szeretnék találkozni lassan traminivonalon is.
Somlói Apátsági Pince Tramini 2008
2010.11.29. 06:00 AG 2.0
17 komment
Címkék: somló hatpontos tramini somlói apátsági pince
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.29. 06:49:43
A magyar traminiben nekem a Bussay tramini egy jó referencia pont. Nem mondom, hogy akár fényévekkel megközelíti az elzászi fajtatestvéreit, de jó.
Én nagyon szeretem a traminit és az egyik legnagyobb kihívásnak találom a fajtát.
Benikuty 2010.11.29. 15:25:44
Na ennek a mondatnak semmi értelme, legfeljebb annyi, kedvesen vállon veregetted kisöcsit.
Vagy inkább az, hogy holnap Csörnyeföldön erre különösen figyelni fogok, szóval köszönet, hogy felhívtad a figyelmem a traminire.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.29. 16:28:40
Elnézésedet kérem, hogy nem tudtam számodra is érthető módon megfogalmazni amit akartam.
Az a lényeg, hogy a fűszeres tramini igazi hazája Elzász. Sehol a világon azon a színvonalon, olyan sokféleképpen nem készítenek bort a tramini fajtából mint ott.
Elzászban durván 2500 hektáron gondoznak traminit és a rizling után a legnagyobb arányban.
Bussay doktor traminijére mindenképpen érdemes odafigyelni, tényleg nagyon jó. Érezd magad jól Csernyeföldön.
Magyar traminiből nekem még a Bujdosó pince Aranyhíd traminije és Németh Attila traminije tetszett.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.29. 16:38:03
Benikuty 2010.11.29. 18:03:38
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.29. 18:27:49
Benikuty 2010.11.29. 18:46:15
Bocsáss meg, de egy gigászi mértékkel való közelítéssel nem tudok mit kezdeni.
Egyébként a szavakon lovaglás maratoni számában nem kívánok indulni, továbbá a 4x100-s szócséplésre is van épp elég versenyző. Nem szeretném a nívós mezőnyt hígítani.
Szerintem a tramini a lényeg:)
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.11.29. 21:08:24
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.29. 21:35:04
Na ezért nehéz műfaj a tramini. Én mindenesetre hiszek abban, hogy az ultimate magyar tramini az vagy a Somlóról, vagy a Kálból vagy Mórról fog jönni :)
dalton1 2010.11.29. 22:21:08
Bussay egészen más műfaj, tényleg nehézkesebb, de a 2008-asban az a 28 gram cukor (asszem ennyi) kifejezetten kellemes...a száraz traminijei nekem kevésbé tetszettek.
Oscar Matzerath · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.11.30. 01:45:46
lackó 2010.11.30. 11:24:28
@Oscar Matzerath: ezzel is.
@AG 2.0: meg ezzel is.
@BZoltan: két szüret?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.30. 11:38:07
Szeretnék még addig élni, hogy legalább egyszer egy olyan traminit palackozzunk ami mondjuk 5-10%-ban hozza az elzászi nagyokat :)
takács bálint - zsebtévé 2010.11.30. 20:54:05
tb.zstv
osborne 2011.04.15. 22:14:51
Pannonhalmi Apátság '10-es traminije nálam: 10/7.
(Nagyon jól behűtve, finom sajtokkal és zenékkel)
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.04.16. 10:31:57
osborne 2011.04.24. 00:05:40