Az első ötösben nem volt tokaji, a másodikban kettő lesz, a végére ötig jutunk el. Nem véletlenül, továbbra is ott Hegyalján mennek a dolgok a legfrappánsabban – mondjuk ami engem illet, a déli végeken folyó munkát is becsülöm, díjazom –, jönnek elő az új nevek, igyekeznek tartani magukat a régiek, remek borok tömkelegét palackozzák. A gondok és a nehézségek persze senkit sem kímélnek, pláne válságos időkben, de egyszerűen muszáj bízni benne, hogy talpon maradnak, akik arra érdemesek. 15. Orsolyák In Medias Res 2007. Sokat morfondíroztam, helyes-e toplistássá emelni valamit, amit csak nagyon-nagyon kevesen kóstolhattak. Aztán úgy döntöttem, itt a helye, hiszen az év legklasszabb élményeinek egyikét köszönhetem Orsolyák Attilának. Remélem, a folytatás hasonló lesz, és többen részesülhetnek majd áldásaiban. 14. Posta Cabernet Franc 2007. Vörös 15 feletti alkohollal, amelyben ehhez képest semmi nehézkesség nincs, itatós veszedelmesen, a fogyasztó csak akkor veszi észre magát, amikor már bőven van mit észrevenni fejben. 13. St. Andrea Merengő 2007. Amikor bejegyzést írtam róla, még nem szerettem annyira, mint amennyire megszerettem később. Ilyesminek kellene lennie az egri bikavérnek. 12. Bolyki Indián Nyár 2007. Eger után megint Eger: 2010 legárértékbajnokabb vörösbora. Ha vannak zamatok, a savak sem bántanak. 11. Tokaj Kikelet Váti Furmint 2009. Finomabb furmintot elképzelni sem bírok. Még mindig nem tudom biztosan, hogy ez lesz-e a fajta, amely általánosan ismertté teszi a magyar bort a nagyvilágban, mert még mindig vannak kételyeim a száraz furmint jól ihatóságával kapcsolatban. De ezzel a Vátival kapcsolatban semmilyen kételyem nincs. Rajongok érte.
Az év húsz legjobb magyar bora 2.
2010.12.26. 16:30 AG 2.0
46 komment
Címkék: posta st. andrea kikelet bolyki top 20 orsolyák
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
tunderninja 2010.12.26. 19:22:01
Kíváncsi vagyok,milyen fehér nyomja le ezt a fennséges,gyönyörű nedűt.
Odafigyelek;)
európai 2010.12.26. 21:48:56
vörös és fehér 2010.12.26. 21:57:49
borvirag.blog.hu/2010/12/26/tokaj_kikelet_harslevu_vati_2009
vinos 2010.12.26. 21:59:01
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.26. 23:30:03
albertgazda.blog.hu/2010/09/09/tuske_merlot_2007
kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2010.12.27. 01:44:30
Aries MWZ 2010.12.27. 02:30:04
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.27. 06:46:37
@LEG X: Nem szentségtörés. Ha téged nem zavar, hogy a szőlő leve mellett sokféle más gyümölcslével, színezékkel, aromajavítóval és kitudjamivel dúsított szeszesitalt iszol bor gyanánt akkor egészségedre :)
lackó 2010.12.27. 09:10:06
Az a Posta amúgy nekem is a 20 legjobb között van, ugyanígy éreztem többször is...fenemód csúszik.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.27. 09:40:23
bájgúnár 2010.12.27. 10:29:23
csak 1300ft de jóízű bor.A borászok meg essenek hasra a nyár illata meg a zamatos szederíz baromság előtt!
Tiszteletem amiért egyre jobb borok előállitásán fáradoznak node az áruk ilreális!Nem a minőséget tükrözik hanem a járulékos költségeket.Cimketervezés,palackozás stb.
Amúgymeg "De gustibus non est disputandum", az ízlés nem vita tárgya.
ComLo 2010.12.27. 11:06:52
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.27. 11:10:44
"Vagy mert valaki pont most bontotta ki és idén az ízlett neki a legjobban?"
erre a kérdésre lesz igen a válasz :)
(azt hittem, meg van magyarázva rendesen, elnézést, ha nem)
_ejfel_ 2010.12.27. 12:19:10
manmachine · http://nagykrisztian.com 2010.12.27. 12:25:11
Ezért ha átnézek egy ilyen listát, és furmintot látok benne, még akkor is kívülállónak érzem magam, ha esetleg volt szerencsém több komoly bort megkóstolnom a sorból.
mossberg operator 2010.12.27. 12:40:07
Ha nem a furmint a kitoresi pont feherben, akkor szerinted mi? S miert nem?
2010.12.27. 12:40:07
Nem. Kell. Választani. :)
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.27. 12:47:57
@manmachine: szerintem adj még egy esélyt a furmintnak, szánd rá azt a pénzt, és kóstold meg ezt a kikelet vátit, ha nem fog ízleni, állom a felét :)
@londonercsecse: szerintem az aszú a kitörési pont, illetve a szamorodni. de ez nagyon bonyolult, számomra régóta nem központi kérdés/feladat, hogy hódítsuk meg a világot, lehetőleg azonnal. ahhoz elég borunk sincs
@mistinguett: bizony, hogy nem :)
Aries MWZ 2010.12.27. 12:56:08
mossberg operator 2010.12.27. 13:03:24
Szaraz borra ertettem. Az aszu/szamorodni specko eset, mashol nem lehet kesziteni.
Mikor Ausztiaban voltam azt magyaraztak nekem az osztrak termelok a grunerrel kapcsolatban, hogy kutyat nem erdekli az osztrak chardonnay a vilagban, bezzeg a jo minosegu, jol eloadott hazai fajta (GV) az kitoresi pont lehet. S a szarazbor eladas nagysagrendekkel meghaladja az edeset.
e_easy 2010.12.27. 13:16:04
@lackó: asszem ez a legjobb idei borkategoria amit olvastam
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.27. 13:16:13
Boros körökben (ez egy boros blog) az évjáratot szoktak említeni ha az adott év terméséből készült borokról van szó.
mossberg operator 2010.12.27. 13:20:26
2010.12.27. 13:26:30
mossberg operator 2010.12.27. 13:30:57
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.27. 13:36:07
A másik kérdés az az, hogy a furmintnak a könnyű kiejthetőségén és a frappáns egyedi nevén kívül mi az a tulajdonsága ami annyira kiemeli?
Én küldtem egy 2009-es Olaszrizlinget egy londoni kóstolóra. Ha jól emlékszem akkor tizenhét Master of Wine vett részt a kóstolón... egyik sem tartotta kimondottan rossz bornak :)
e_easy 2010.12.27. 13:37:22
A magam reszerol azt gondolom fel kell vallalnunk valamit - itt most mind1 mit es kifele azt kell nyomatni. jo dolog olyat felvallalni ami egyedi, jol el tudunk kesziteni, es van jo sok. olaszbol van, es nyaron volt olyan feelingen h a horvatok nem szaroznak majd azt mondani h ezt bizony csak ok tudjak + napokban olvastam 96 pontos 10 eves olasztrol (kerulne a kezem koze:)
te mit gondolsz?
e_easy 2010.12.27. 13:43:38
@BZoltan: a te olaszoddal az a baj, hogy keves van belole szoval minden tisztelettel, neked nem itt kene irkalni hanem tovabbi olasztokeket telepiteni ahol csak talpalatnyi hely van :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.27. 13:44:12
Szerintem is az olasz lenne a jó fajta. Nagyon változatos és nagyon jól iható borokat lehet belőle készíteni. Olcsó ivóbornak pont olyan jó, mint különleges prémiumkategóriás nagybornak.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.27. 13:47:16
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.27. 13:48:31
ezt írtam erről a témáról két éve:
alkoholista.blog.hu/2008/09/24/a_magyar_fajta
van, amit azóta másképpen gondolok. ezzel pl. most egyetértek: "Miért kell kitörési pont? Nem olyan állapotban van jelenleg a magyar bor, hogy kitörésről kellene beszélni. Először rendet kellene itthon rakni és rá kellene venni a magyart, hogy bort igyon."
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.27. 14:26:57
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.27. 14:30:00
mossberg operator 2010.12.27. 17:42:35
En csak azt szeretnem, ha ott lennenk a borfogyaszto vilag tudataban/pincejeben, hogy mivel (furmint, bikaver, olasz, kadarka, kekfrankos,stb) azt en nem tudom, s keves is vagyok hozza, higy en mondjam meg. Leirtam, hogy en mit hallok itt masoktol. Mi is tanulhatnank masoktol (egyseges kupak, megjelenes, akarmi, stb) jo dolgokat. S erdekelt a Ti velemenyetek.
BZoltan: Az osztrak-magyar kostolra gondolsz? Ha igen, tudnak rola, 2 Jedivel is beszelgettem a temaban azota, s mindegyik kente a temat. De, mikor lesznek ezek a borok a polcokon (itt)? Elerhetoek mindenkinek?
Furmint temaban: Az angliusok szamara konnyen kiejtheto nev fel siker....
udv, london
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.27. 20:11:03
A mi olaszunk szerintem soha nem lesz külföldön polcon. Magyarországon viszont már kapható. Vannak dolgok amik nem elérhetőek mindenki számára. Ráadásul vannak amikhez gazdagnak lenni nem elég :) Ez is egy olyan bor.
Az meg, hogy az angoloknál mi siker az szerintem nem releváns.
2010.12.28. 11:15:43
fugu 2010.12.28. 18:45:21
hegyaljai 2010.12.28. 19:25:01
fugu 2010.12.29. 13:43:04
(Bár nekem valami azt súgja, Neked nem lesz nehéz beszerezni)
porquenotecallas · http://antiblog.blog.hu 2011.01.04. 06:19:08
Megjelent Herczeg Ágnes könyve, "Borok a konyhában" címmel. Alapvetően a borok és ételek összeválogatásáról, párosításáról, stb. szól - tök jó elképzelés.
De akárhogy is olvasgatom, a legjobb, az ajánlott, a passzentos, stb. borok között villányit csak elvétve találok, egy-két Bock, Gere néha-néha, Tiffán pl. egy sem.
Köztudott persze a villányi termelők erős jobboldali beállítottsága, Tiffáné különösen.
De somlói borok sincsenek a könyvben, legalábbis alig. Hamvas Béla, a somlói borok apostola sem elsősorban a baloldali liberális-urbánus értelmiség legkedveltebb ikonja.
Egy MAGYAR borokkal foglalkozó könyvben sem a leginkább nemzeti karaktereket viselő (Somló), sem pedig a nemzetközileg messze legsikeresebb (Villány) borvidék nem szerepel kellő súllyal - ne magyarázzuk már be, hogy nincs mögötte politikai-ideológiai indíttatás.
Mindez persze valószínűleg nem is tudatos. A villányiak és a somlóiak egész egyszerűen nagyon nincsenek benne a "brancsban".
Ja, Kovács Nimród és a Monarchia borai viszont szinte minden oldalon visszaköszönnek. Ő benne van, és ez többet számít a borok minőségénél.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.04. 10:09:10
Nekem ezen interjú (divany.hu/2010/karacsony/interju_herczeg_agnessel/) alapján nem az jön le, hogy Herczeg Ágnesnek a somlói borok ne lennének a látókörében. Pont ellenkezőleg, kimondottan pozitívan ír a somlóinak tulajdonított karakterekről és a velük párosítható ízekről.
Tudatos vagy ösztönös politikai és ideológiai motivációt belemagyarázni egy boros-gasztrós könyvbe szerintem felesleges.
shiraz 2011.01.04. 13:46:19
ad1 biznisz iz biznisz.
ad2 "a nemzetközileg messze legsikeresebb (Villány) borvidék" ezzel csendben nem értenék egyet. nem tudom ezt kitől hallottad, de az nem nagyon tájékozott.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.01.04. 20:43:10
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.01.05. 08:47:15
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.05. 09:09:53
Persze ez csak a mostani véleményem. Lehet, hogy nagyon máshogy fogom ezt a kérdést látni. Az álláspontomat, hogy nálunk a Somlón miben látok jövőt és fantáziát szerintem kifejeztem azzal hogy a hárs-furmint-juhfark hármast telepítettük :)
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.01.05. 09:13:31