Amikor a kézműves kóstolón megvizsgáltam a Somlói Apátsági Pince 2009-eseit, még nem sejthettem, hogy ez lesz belőle. Ebből is látszik, az egykortyos gyorskóstolásoknak megvannak a maguk korlátai, soha nem szabad belőlük messzemenő következtetéseket levonni. Se pró, se kontra, se semmi. Na nem mintha nem ízlettek volna a szóba hozott tételek, csak éppen arra nem voltam felkészülve, ami az első teljes palackos ismerkedés során bekövetkezett. Péntek este elsősorban komoly-koros vörösborokat szándékoztunk felderíteni, de mivel épp a héten érkezett meg hozzám három SAP-tétel, úgy éreztem, muszáj kibontanom valamelyiket a bevezető lépések során. A választásom a juhfarkra esett, mégiscsak annak a legnagyobb a húzása, nemcsak Somlón, a konkrétan tárgyalt kisborászat vonatkozásában is. A 2007-es legenda volt – csak egyszer futottunk össze, akkor nem győzött meg –, a 2008-asról aztán magam is írtam. Komoly darabnak találtam, de valahogy túlméretesnek: ahogy ott állt a pohárban, kiújult a kamaszkori kisebbrendűségi komplexusom. A borblogoszféra legaktívabb szereplőjével – köztudomású, Balogh Zoltán érdekeltségébe tartozik a pince – viszonylag rendszeresen levelezek, tudtam előre, hogy az évjáratnak is hála végbe ment némi stíluskorrekció. Ez már a színén is látszik: halványabb, csillogóbb, tisztább, mint gyakran mélysárgában nyomuló elődei. Illata gyönyörű: friss, gyümölcsös, dús, az ásványosság finom és kicsit diszkrét, botritisz sehol. Testben több a közepesnél, a korty betölti a szájat, a könnyedségnek még sincs híján, zamatos és szinte kedves. A huszonnégyes maradékcukor és a nyolc és feles savak perfekt egyensúlyban vannak, utóbbiak az ijesztő számadat ellenére nélkülöznek minden agresszivitást, játszanak, vibrálnak, ízletesek. Nem világmegváltó bor, viszont nagyon elegáns, nagyon nekem való. Éjféltájt, amikor a dolgok véget értek, és a többiek elmentek már, kénytelen voltam a pár nappal későbbi újranézésre szánt 1,5 decilitert meginni. 7 pont, mint eggyel idősebb őse anno, de sokkal jobban szeretem. Tavaly tavasszal Demeter Zoltán kétezernyolcas birtokbora kapcsán azt mondtam, máris megvan az év bora. Az aztán második lett, ezért most kevésbé ragadtatnám el magam: ennek a juhfarknak bérelt a helye a kétezertizenegyes top húsz első harmadában.
Somlói Apátsági Pince Juhfark 2009
2011.01.09. 19:00 AG 2.0
9 komment
Címkék: somló hétpontos 2009 juhfark somlói apátsági pince
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2011.01.09. 19:22:41
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.09. 20:00:58
Be is toltam a weboldalunk hírei közé: www.juhfark.hu/hu/hirek/albert_gazda_szereti_a_2009-es_juhfarkot/
Jó lenne, ha nem én lennék a legaktívabban szereplő termelő a közösségi médiában. Tudjuk mindannyian, hogy sok mondanivalója van, sok termelőnek.
Az utolsó mondatottal kapcsolatban pedig szívből kívánom, hogy az év során jusson legalább 20 ennél a bornál jobb bor a poharadba.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.01.10. 00:16:18
e_easy 2011.01.10. 13:50:21
Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2011.01.10. 18:17:30
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.10. 19:37:14
A 08-asnak 15vv% a 09-esnek 14vv% az alkoholtartalma. Ez az egy fok különbség 16g/l maradékcukrot jelent, nagyjából ennyivel is van több a 09-esben. Elsősorban az élesztőtörzsek évjárat-variációjának és az erjedés vége felé való lehűlésnek köszönhető ez az analitikai változás.
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.01.11. 12:43:50
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.11. 12:54:33
Az élesztőkről nálam lényegesen képzettebb és rendesen oskolázott szakemberek biztosan órákat tudnának beszélni.
Én úgy tudom, gondolom, tapasztaltam, hogy az erjedést elvégző élesztőgombák évjáratonként mások, sőt területenként mások, de még pincénként is mások. Ezt az adott év időjárása, növényvédelme és az egész környezet befolyásolja. Így változik az élesztők hidegtűrése, alkoholtűrése és értelem szerűen a tápanyag-ellátottságuk is más. Mindezek függvényében az élesztők által is kialakított aromák is változnak, nemcsak az alkohol és a maradékcukor.
Egyszómintszáz a természetes élesztők az évjárathatásban és a termőhely kifejeződésében hatalmas szerepet játszanak.
Erről bővebben itt írtam: www.juhfark.hu/hu/blog/a_termohely_avagy_a_terroir_jelentosege/
e_easy 2011.01.11. 20:45:14
@BZoltan: koszi a valaszt - nekem ez az evjarati valtozas uj es erdekes info