A Dobogó Pincészetet a 90-es évek közepén hozta létre a Zwack család, kezdetben csak régi vágású, borostyánszínű hatputtonyosokat készítettek, Izabella teljes értékű színre lépésével azonban megváltozott a koncepció, előtérbe kerültek a száraz borok és a könnyű házasítások is. Ami, ha nem tévedek, egybeesett Domokos Attila borász leigazolásával. Öt hektáron gazdálkodnak, vannak szőlőik például a Betsekben, a Szenttamásban és a Szerelmiben, pincéjük Tokaj városában található, még nem jártam náluk, ami késik, nem múlik. Furmintvonalon a Dobogó is komoly és sűrű darabokkal hozakodott elő eleinte. Nemrégiben ez a leosztás is módosult, annyiban, hogy a birtokbort könnyedebbre hangolták, nagynak meg ott van a dűlőszelekció, utóbbit 2009-ben a Betsek terméséből szűrték. Ez sem drága, az alaptétel pláne nem, alig kerül többe kétezer forintnál. A furmintfebruáron kóstoltam mindkettőt, ízlettek, a Betsek dobogós lett. A másikból vettem egy üveggel. A szokásos palack, nem dugó, hanem csavarzár. Tiszta szalmaszín, élénk, friss, gyümölcsös illat, a fajta nyárialmás komolyságával, minden nehézkesség nélkül. Több, mint játékos, kevesebb, mint komplex. Testben könnyed-közepes – nem vékony –, felszíne sima, savai elegendőek, jól iható, barátságos. Szerintem igen nagy szükség van ilyen furmintokra is a nehézbombázók között. 5 pont.
Dobogó Furmint 2009
2011.03.25. 12:00 AG 2.0
7 komment
Címkék: ötpontos tokaj furmint dobogó 2009
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.27. 14:02:46
Más kérdés, hogy ebben a műfajban viszont elég nehéz ár/érték versenyszámban harcba szállni a Royal és a nagy cég furmintjaival.
takács bálint - zsebtévé 2011.03.27. 14:21:10
tb - zstv
2011.03.27. 15:11:03
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.27. 15:35:08
Nekem a Maligán-kaland után maradt vagy 100 palack best buy szekszárdi vörösborom (Halmosi kadarka többségében meg Ferenczi pinók). Gondoltam, ennyi pénzért nem kapok többet ilyet, ezért nem próbáltam őket eladni, megittuk egy bő év alatt. Elég unalmas lett a végére...
2011.03.27. 16:52:45
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.28. 12:16:27
muskotály küvé 2011.03.28. 14:50:55