Az történt, hogy Lenkey Géza bortermelő múltkori bejegyzésem után megkeresett, megköszönte a kritikát, és azt mondta, szeretne adni nekem egy üveg hétdűlős furmint-hárslevelűt, amelyben remélhetőleg nem találok majd oxidációra utaló jeleket. Szó szót, mail mailt, hívás hívást követett, mígnem az említett kétezerhatos mellett egy szép sor kétezerhetes is eljutott hozzám, azok a borok, amelyeket egyébként a pincészet évjáratkóstolója után a szomszéd plasztikusan megénekelt. Apránként elkezdtem kidugózni ezeket a palackokat, nem mindet egyszerre, mert nem pocsékolunk. Négy darabnál tartok, posztolhatnékom támadt. Lenkey Géza azok közé tartozik – Szepsy István és Homonna Attila sorolható például ide Hegyaljáról –, akik nem gyors érlelésű, hamari fogyasztást igénylő borokat készítenek, szemléletesen bizonyítja ezt, hogy 2011-ben küldi a fogyasztók elé a 2007-eseket, amikor nem kevesen a 2009-eseken is túlvannak. Lenkey nem az elsődleges gyümölcsösségre esküszik, a szerkezetet, a karakterességet tartja szem előtt. Ezzel nemcsak az általános trendekkel megy szembe, hanem az én kissé kommersz ízlésemmel is. Ezért lehet, hogy eddig épp az a bor jött be nekem főként, amelyet maga a termelő kevésbé vél őszintének a többinél. Nem a Kishegy, nem a Korposd, nem az Úrágya–Köves. Ezek is rendben vannak, értem, miért híveik sokan a szubkultúrában. Masszívak, kemények, tanulhatóak. Számomra azonban nem elég színesek, egyikkel-másikkal napokig kell barátkozni. Szemben a címszereplővel, amely kétharmadrészt a Hegyfarok, egyharmadrészt a Bomboly termése, három-egy arányban dolgozik benne a furmint és a hárslevelű. A Dűlőházasság a mezőny többi tagjának zömével szemben öt grammnyi maradékcukrot is tartalmaz. Ezen túlmenően szó szerint idézhetem Palackot újfent, kiragadva ezt-azt a szövegkörnyezetből: nem olyan markáns, mint az előzőek, viszont határozottan könnyeben iható, zamatos és finom. A kisebb koncentráció szerintem nem hátrány, az eleganciának, a frissességnek, a játékosan vibráló savaknak hála bőven visszajön a réven, ami elveszett a vámon. Fiatalos színe, gyümölcsössége, szelídebb ásványossága is kedvemre való. 6 pont. A legteteje.
Lenkey Dűlőházasság 2007
2011.06.06. 19:00 AG 2.0
26 komment
Címkék: hatpontos tokaj 2007 lenkey dűlőházasság
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.06. 19:41:41
Meg a diszkléjmer, hogy szép magyar szóval mondjam.
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.06.06. 19:44:07
Nekem az Úrágya-Köves tetszett a legjobban eddig (bár én az itteni főszereplőt és a csúcsot képviselő Korposdot nem ismerem, még). Mégis bízom benne, hogy készül még itt írás Géza borairól!
Köszi (én örülök neki)!
koccintós 2011.06.06. 20:24:34
Jó esetben a kettő közt nincs mérföldes szakadék, de hát ugye vannak olyan csúnya dolgok, mint gazdasági kényszer, értjük mi. De. Én találkoztam Géza olyan borával (a 2005-ös birtok furmint, konkrétan), amit először kóstolva... Hogy is mondjam: nem rohantam egyből a boltba még venni belőle... Aztán rá egy jó évvel kaptam belőle ajándékba, és sunyi módon odaajándékoztam édesapámnak. Ő meg nem volt rest, rögtön meg is bontotta, amikor odaadtam... És az akkor már közel 5 éves bort kóstolva meglepődtem, hogy no lám! Mintha nem így emlékeztem volna!
És ha már nevek is említődtek: a hosszútávfutók listáján nálam elsők közt szerepel a Karádi-Berger Borászat. Most a 2007-es furmintjuk szépülget, aki figyelte az utóbbi két évben, az láthatta, milyen gyönyörűen alakul.
Na, az ilyen borok miatt érdemes kóstolni, várni, figyelni. Nekem az ilyen borok kóstolása mindig azt a megnyugtató érzést sugallják, hogy: van időnk.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.06.06. 21:18:25
A piacra hozás ideje...
Szóval, ha a termelő tudatosan és kimondottan érleli a palackozott borát, hogy azt a legjobb formájában adja át a fogyasztóknak az jó dolog. Ez egy technológiai döntés, szíve joga.
Csakhogy. Mit csinál a termelő, ha elfogy a piacon levő bora? Dolgozik, teszi a dolgát és fizeti a napszámosokat, vásárolja a növényvédelmet, veszi a kenyeret a családnak a félretett pénzéből/hitelből vagy piacra hozza a soron következő bort? Válllalja a kockázatot, hogy az éttermek ahol a boraira vár a közönség lecserélik egy olyan termelőre aki viszont tud szállítani? Hagyja, hogy a tökéletes palackérettség érdekében a fogyasztók megfeledkezenek róla?
Vagy ha nem fogy el a piacról a bora akkor csak bennem szólal meg a kisördög, hogy az "érlelt óbor az igazi" mondás mögé tulajdonképpen az eladási problémáját bujtatja el?
Én nem egyszer láttam már, hallottam már gazdát például arról győzködni, hogy a sok évik ászkolt bor az igazi, miközben mindneki tudta a faluban, hogy tulajdonképpen nincs pénze palackoztatni. Ahogy hallok olyan szólamokat, hogy milyen, jó, hogy XY 4-5 éves bora még kapható, miközben csak azért kapható, mert nem fogy el a boltok polcairól.
A lét bizony néha meghatározza a tudatot. Az ember néha a legjobb szándékkal is hajlamos erényt kovácsolni a hiányosságból. Bevallom néha ezzel így vagyok én is és szerintem sokan mások is.
shiraz 2011.06.07. 09:56:49
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.06.07. 10:00:17
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.06.07. 10:37:13
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.07. 11:00:57
2011.06.07. 11:46:24
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.07. 12:30:06
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.07. 12:31:54
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.07. 12:33:41
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.07. 14:30:37
Bár most speciel nem érek rá, mennem kell horgászni...
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.07. 14:50:19
koccintós 2011.06.07. 21:10:17
De azért az mégiscsak elgondolkodtató, amit írt Albert (és én is erre próbáltam célozni), hogy van, aki már a 2009-es tételekkel operál, van, aki meg a 2007-esnél tart. De ez nekem pont nem a tokaji pincék esetén szokott volt bajom lenni, hanem egy másik borvidéknél, amit most inkább nem neveznék meg, mert akkor egy régi nóta indul újra...
Persze érthető az esetleges tudatos korábbi piacra dobás motivációja is: palackban van, aki szeretné, és van rá pénze - vegye, vigye, és otthon majd elbohóckodik palackérleléssel, meg hasonló dolgokkal.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.06.07. 21:36:32
A legtöbben akkor jönnek ki az új évjárattal, ha az előző elfogyott. Nem korábban, mert sokan féltik az egyik avagy másik évjáratot, hogy bennragadnak a piacon, de nem is később pont a korábban részletezett piaci jelenlét és pénzügyi nyomás miatt.
Annak, hogy egy jó bor nem úgy fogy ahogy azt elvárhatnánk nagyon-nagyon-nagyon sok oka lehet: rossz árpolitika, rossz kereskedő, rossz arculat, rossz kommunikáció.
Hiába jó egy bor, ha a pokróc stílusú termelő csak aranyáron adja az ostoba kereskedőjének és amúgy nem foglalkozik a bor sorsával az után, hogy megkapta az árát.
De ez egy másik nehéz téma.
Abban én amúgy nem hiszek, hogy a fogyasztó dolga lenne érlelni a bort. Ebben túl nagy a rizikó, hogy a rossz tárolás miatt megborult bor rossz fényt vet a termelőre. Egy bornak jónak kell lennie attól a pillanattól kezdve, hogy elhagyja a pincét.
koccintós 2011.06.07. 22:38:55
Ráadásul nagyon kevesen tudnak kivárni akár éveket egy-egy tétellel; jómagam se tárolok (például a korántsem ideális körülmények okán), hanem rövid időn belül elfogyasztom. És akkor van az, amiről az elején már írtam: ha ideje korán kikerült, fogyasztja a lelkes borissza, aztán netalán később felbukkan egy palackkal, és újra megkóstolja - na akkor döbben rá, hogy mennyi minden lehetőség volt ebben a borban...
Csak épp nagyon hamar piacra került. És már elfogyott.
117 2011.06.08. 12:08:05
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.06.08. 17:40:20
Szerintem inkább arról van szó, hogy az olcsóbb borokat könnyebb eladni, a drágábbak meg rendre a termelő nyakán "érlelődik"
117 2011.06.09. 13:53:01
shiraz 2011.06.09. 15:14:15
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.09. 21:04:23
117 2011.06.11. 15:21:02
shiraz 2011.06.13. 10:43:59
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.06.13. 19:38:21
shiraz 2011.06.13. 21:31:20