Megint eltelt egy év az utolsó kocsmázós bejegyzés óta, nem lesz ez így jó. Hiába próbálok sűríteni, sehogy sem sikerül. Pedig rengeteg ígéretes boros hely nyílt az utóbbi időben Budapesten – vidéken nemkülönben –, csak hát el is kéne jutni valahogy ezekbe az objektumokba. A Fuchsli néven is ismert Borgyógyászatot – honlapjának url-jében előbbi szerepel, a neve ellenben mindenütt inkább utóbbi – a szekszárdi Heimann Zoltán nyitotta, nem egyedül, társsal. Úgy tudni, a borász már nincs benne a buliban, lehet, ez az oka a hangsúlyok eltolódásának; egy veritasos hírlevélben nemrég érintőlegesen sem említették őt. Ezzel együtt a felhozatal, mint arról péntek este meggyőződhettünk, változatlanul a Heimann-termékekre épül. Az egység a Belgrád rakparton található. Nem a legvibrálóbb környéke ez a magyar fővárosnak, mégsem mondhatjuk, hogy reménytelen vendéglátó-ipari tevékenységbe bonyolódni arrafelé, elég szóba hozni Trattoria di Toscanát, amely hosszú évek óta telt házakkal üzemel. Ilyen érdeklődésről a Borgyógyászat esetében nem számolhatok be. Nyolcra foglaltunk asztalt, de érkezésünkkor kiderült, annyira nem volt ez fontos, rajtunk és a személyzeten kívül épp senki sem járt arrafelé. Később jöttek többen is, a terasz meg is telt egy időre. Egy alkalom nyilván kevés, hogy kiderüljön, mi miért nem működik tökéletesen. A borlap klassz, az árrés, amivel dolgoznak, elviselhető, az étlap ígéretes. Szeretem az újragondolt magyarost. Nem voltunk hátborzongatóan éhesek, főételeket nem kértünk, a velőt, a tepertőkrémet és a sajttálat vállalhatónak találtuk. Ritkán fordul elő, hogy az első pohár mindent visz, most megtörtént: a Borunkissza nevezetű házi fehérnél különb ház borát aligha kínálnak másutt. Nem tudom, miből, hogyan készült, a lényeg, hogy kétszáz forint alatt van decije, érett, finom, barátságos, telt, üde, el voltam ragadtatva, kértem ráadást. Mentünk tovább is, Jásdi István 2010-es csopakija az évjáratátlag felett van, és a Heimann-siller, miszerint a Fuchsli sem veri le a lécet. Utána át akartunk állni vörösre, nem kellett volna. A 2010-es Heimann-kékfrankost kb. 28 fokosan hozták ki, ami a legkevésbé sem segített tolerálni akarnok savait. Gyakran gond, hogy a vöröseket nem hűtik egyáltalán, noha a szobahőmérséklet nem azt jelenti, hogy télen 18, nyáron 28, abból nem sülhet ki semmi épületes. Azt terveztük, iszunk komolyabb vereseket is, amitől ezek után eltekintettünk. Kértük a számlát, tízezret fizettünk hárman, borravalóval. Korrekt. Ha a vöröseknek is jutna polc a borhűtőben, okos választásnak minősülne a Borgyógyászat. De hülyeség lenne szőrösszívűnek lennem: már pusztán a ház bora miatt így is az.
Mit igyak vajon hol? Borgyógyászat
2011.08.06. 22:10 AG 2.0
10 komment
Címkék: heimann helyek borgyógyászat
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kifli 2011.08.07. 02:37:02
osborne 2011.08.07. 05:41:19
Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.08.07. 10:55:28
Ugye a sajttál nem a Pesten sajnos még mindig gyakori trappista - füstölt Karaván - legolcsóbb Tesco-s camambert kombináció?
Kaa 2011.08.07. 10:56:38
Dr_utcai_arcos 2011.08.07. 11:59:36
loading 2011.08.07. 12:30:36
A borlapról több, főként középárfekvésű és jó borok éppen készlethiánnyal küzdöttek.
A hely jó lenne, mert jó ott ülni a teraszon: több alázattal és a "olcsón kihozni" szemlélet elfelejtésével.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.08.07. 12:42:14
Ez is egy elátkozott helynek tűnik egyébként, már számosan, számos koncepcióval bedőltek ott.
A 28 fokos bort pedig egy borra specializált helyen talán nem kellene ilyen taoista módon elviselni, tehát szerintem decens ló**sz a seggükbe.
Benikuty 2011.08.07. 16:37:35
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.08.07. 22:31:18
hát most, hogy mondjátok, lehet, hogy indokolatlanul volt félig tele a pohár, noha lehetett volna kétharmadrészt üres is. a borlappal azért továbbra sincs bajom, de nekem a kiindulópontot azok az idők jelentik, amikor még borlap sem volt, vagy ha mégis, nem volt rajta semmi. úgyhogy kitartok amellett, hogy ez a lista jó. egy tematikus helynek ennél sokkal jobb nem feltétlen kell, a lényeg, hogy vonal alatti dolgokkal ne hülyítsenek. ami pedig a ház borát illeti, az tényleg elképesztően jó. ma megtudtam, kétezernyolcas kerkaborum furmint és heimann viognier házasodott össze benne. az ennyire meleg vörösbor ezzel együtt megbocsáthatatlan, ebben teljesen igazatok van. legközelebb nem kérek ilyet, ha arra járok.
e_easy 2011.08.08. 13:15:36
Amugy regota keszulok a borgyogyaszatba de az olvasottak alapjan felemas erzeseim vannak... nemreg voltam a nevezett ital (bor) konyhajaban ami szinten magyaros utoerzessel megaldott hely de minden szipi szupi volt, borok is dogivel jofokon. most ezt rontsam el?